2013. május 31., péntek

Breaking News: TOEFL!!!!! Szókincsbővítés

Eredetileg úgy tudtam, hogy az egyetemi felvételi eredményéről csak július végén kapunk értesítést, úgyhogy a TOEFL vizsgámat is áttetettem augusztus 10-re. Gondoltam legyen idő felkészülni, és közben a dánt is fejleszteni arra az esetre, ha nem kerülnék be az egyetemre. Nos, a héten megtudtam, hogy az egyetemre szuper eredményekkel bekerültem (több szakra is), és minél előbb letudom a vizsgát, annál előbb foglalhatom le a helyem. Huh, nagyon jó, ez így viszont borít mindent. Mivel a TOEFL nem egy olcsó és könnyű vizsga, szeretnék biztosra menni. Ezért az elmúlt napokban húztam egy vonalat, és ezerrel neki láttam az akadémiai angol szókincsem bővítésének. Vagy ha úgy tetszik, egyáltalán az akadémiai szókincsem megalapozásának :D A vizsgát ugyanis van lehetőség előre hozatni, ehhez viszont nekem vért izzadva, a nap minden szabad percében angoloznom kell. Ergo a dán tanulást most a minimálisra szorítom: a következő vizsgámat a suliban megcsinálom (remélem jövőhéten), aztán tartok egy szünetet (ÚGYIS jön a nyári szünet, utána folyt-köv), illetve amennyit a mindennapokban használok, az most elég lesz. Szinten tartás és társai. Újratervezés rulez, ezt is szeretem, nincs ezzel gond. Egyelőre tehát szókincsbővítés folyik. Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Lássuk: A szókártyák nekem olyanok, mint másnak a levegő. Szinte minden zsebemben van (néhányat már ki is mostam véletlenül, még jó,hogy általában valahogy beugrik, és kirántom a mosógép ajtaját- sokszor időben), a lakás minden pontján kis kupacok virítanak. Van, amit vettem,de rengeteg készül saját kezűleg is, a számomra fontos szókinccsel. Lényeges, hiszen én fogom használni a nyelvet, nekem kell tudnom, mire van szükségem. A szókártyáknál nagyobb, de még könnyen hordozható index kártyákkal is operálok, ezekre általában definíciók kerülnek Oxford egynyelvű szótárból kigyűjtve, illetve magyarázatok arra, mikor mit hogyan használunk. Időigényes? Igen, de ne felejtsük el, hogy amit saját kezűleg készítünk, amivel sok időt töltünk, az hamarabb megmarad ám :) Nekem spec jobban rögzülnek a dolgok, ha szépen leírogatom őket. Szintén társam a bajban a Kis angol nyelvtan, az 5 perc angol magazin, különböző angol nyelvű tudományos magazinok, az Oxford angol nyelvtan, különféle TOEFL felkészítő könyvek, Academic Vocabulary in Use és társai. Szóval anyagom bőven van, időm kevésbé. Az mp3 lejátszó is fontos eszköz számomra, a net tele van tudományos angol nyelvű podcast-ekkel, letölthető ingyen,és már mehet is a buli, ha épp nem tudok mással foglalkozni. Így első körben ennyi, a héten kipróbáltam az egyik teszt írásbeli feladatát, van még hova fejlődnöm, tényleg szükségem van a szókincsbővítésre. Jövőhéttől a tervek szerint sűrűsödnek a próbatesztek, a hogyan tovább azok eredményeitől függ.

2013. május 25., szombat

Így kell profin lyukra futni

Ha valaki azt hinné, most egy sport bejegyzés következik, téved. Nem,nem erről van szó, hanem a kudarc beismeréséről. Hogy az elmúlt hetem nem úgy alakult, ahogy terveztem, az egyértelmű. Hogy ennek a nyelvtanulás látta kárát, szintén. Összegezni akartam a múlt heti táblázatot (jézus, eltelt egy hét!), de nem sok értelmét látom. A rengeteg munka- minimális szabadidő szokásos tengelyében vergődve elvesztem a túl sok tanulni valóban. Ésszerű lenne csökkenteni a kiszabott feladatokat, de azt sem tehetem meg. Haladnom kell, mert szorít a határidő. Ismerős. Mit tehetek? Hagyok még egy hetet a múlt heti terveknek, újra tervezem az időmenedzsment általam használt módszereit,hogy még hatékonyabban segítsék munkámat,és kiszórom a felesleges időtöltéseket, helyettük pedig besuvasztok még több tanulást. Amire viszont a tervezettnél is több energiát fordítottam: szöveghallgatás, szókártyázás. Ezek egész jól mentek munka közben is, úgyhogy azért nem teljesen negatív a mérleg. A semminél több, de a valaminél kevesebb. Szóval még egyszer restart, lássuk, mi sül ki a dologból. Ha semmi, akkor valamit nagyon eltoltam. Az pedig nem lehetséges

2013. május 17., péntek

És a főnix feltámad hamvaiból

Valahogy nem akar megszűnni ez a blog...Időről-időre eszembe jut, hogy kellene írnom, aztán az, hogy hagyni kellene a fenébe, úgy sem olvassa senki. Aztán felrémlik, hogy nem is mások miatt van ez az egész. Aztán az is eszembe jut, hogy egy valamivel nem rendelkezem túlzottan mostanában: az idővel. Ez egy olyan luxus, aminek pazarlása nem engedhető meg nekem.
Miért is nem? Első és legfontosabb érv, hogy augusztusban TOEFL vizsgát teszek, aminek megszerzése élet-halál kérdése. Pont.
Aztán ott a dán, amiből ismét vizsgázom a nagyon közeli jövőben, és még lesz egy vizsgám a nyári szünet előtt, hogy aztán augusztusban újult erővel lépdeljek a középfok ösvényén tovább. Igen, itt tartok most, már egész jól elboldogulok dánul is, a kiejtésem is nagyon rendben van (anyanyelvűek erről újra és újra biztosítanak, szuper). Szókincsbővítés folyamatban,  ez a legfontosabb jelenleg.
Szóval továbbra is fut párhuzamosan a két nyelv fejlesztése, ez viszont nem kevés időt vesz igénybe egyéb elfoglaltságaim mellett, úgy, mint például egy hónap múlva a félmaraton lefutása (viszont a felkészüléssel töltött idő remekül hasznosítható egyben nyelvtanulásra is. Fegyelem kérdése az egész, nem igaz?).
Mivel már bő fél éve ígértem egy hétre lebontott nyelvtanulási tervezetet, hát most pótolom, better later than never, ugyebár...Annyit elöljáróban hozzátennék, hogy a heti terveimben nem szerepelnek óránkénti lebontások, mert mint minden embernek, nekem is gyakran keresztül húzzák a számításaim előre nem látható tényezők. És ha óráról-órára lenne minden betervezve, hamar feladnám az egészet. Ezért inkább csak azt határozom már meg, mit kell aznap teljesíteni, a mikor kérdést pedig improvizálom.
Az angollal még megengedőbb vagyok, ott egy hétre előre meghatározom, hogy milyen feladatokat, milyen anyagrészeket kell teljesítenem, aztán, ahogy időm engedi, szépen beosztom. Egy feltétel van: az egy heti penzumot maradéktalanul teljesítenem kell!!!
Lássuk:
Péntek
Szombat
Vasárnap
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök

V-bagland støtter regeringens dagpengeudspil (cikk feldolgozása, hasznos kifejezések kigyűjtése, szókártya)

 

1.-15. øvelse: hallás utáni szövegértés

Pénteki cikk + sorozat első része: saját szavakkal 5-10 mondatban a lényeget

Sorozat 2.-5. részének összefoglalása saját szavaimmal
Max Manus (film, dán felirattal)
Cikk: BT.dk
5 új kifejezés szókártyáról

Forbrydelsen (sorozat, 1. rész. Dán szinkron, dán felirattal. Fontosabb kifejezések kigyűjtése)


5 új kifejezés szókártyáról

Et kys: befejezni a könyvet

Christopher og Medina: Kærligheden blomstrer

(Her og Nu, cikk)
Gyakorlás: flertal
5 új kifejezés szókártyáról

30-50. øvelse

Et kys: a könyv első 15 oldala


Et kys: 20 oldal

Forbrydelsen4.-5.rész

Könyv: első 15 oldal
5 új kifejezés szókártyáról

Könyv: 15 oldal
Könyv: 20 oldal
5 új kifejezés szókártyáról

Forbrydelsen 2.-3. rész

16.-25 øvelse
26.-30. øvelse
Interjú készítés: szabadidő
Egy dán műsor a TV-ben
Egy dán műsor a TV-ben
Nyelvtan: substantiver: ubestemt, bestemt
Gyakorlás: ubestemt,bestemt
nyelvtan: flertal
Könyv: 10 oldal



És akkor az angol, kevésbé rendezett formában, íme, egy heti penzum:

- Oxford word skill (első 20 lecke, ismétlés, hiányosságok pótlása)
- Cambridge English Voc. in Use (első 20 lecke, ismétlés, hiányosságok pótlása)
- Oxford angol nyelvtan (első 25 lecke, ismétlés, gyakorlás)
- Scientific American magazin (2011. 35. szám) feldolgozása, elolvasása, ismeretlen kifejezések kigyűjtése, szókártya
- 5 cikk az 5 perc angol magazinból (+ hanganyag)
- 100 szókártya megtanulása, rögzítése (ellenőrzés is)
- CNN: naponta 30-60 perc (vagy napi egy film/sorozat rész: kifejezések kiírásával)

Egy hét múlva hozom a frissített táblázatot, melyben látszik majd, hogy ténylegesen miből mennyit csináltam, vagyis készül a nyelvtanulási napló. Óra indul....